Kuchnia

Witaminy

Słodki chlebek z patelni:
Składniki (1 bochenek; czas przygotowania 60 minut)
przepis z książki Chleby, bułki, bułeczki
150 g twarogu
szczypta soli
3 łyżki mleka
6 łyżek oleju
jajko
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
aromaty do ciast: rumowy, maślany, waniliowy, cytrynowy (u po łyżeczce pomarańczowego, cytrynowego i waniliowego)
5 łyżek migdałów (u mnie 5 łyżek płatków migdałowych, ok. 50 g)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g rodzynek [u mnie bez rodzynek; dałam po 100 g obu rodzajów skórek]
tłuszcz do patelni (dałam 1 łyżkę)


Przygotować masę twarogową: twaróg osączyć na sitku i przełożyć do miski. Ucierając mikserem, dodawać stopniowo mleko, olej, jajko, sól, obydwa rodzaje cukru oraz po połowie fiolki każdego aromatu.
Migdały sparzyć wrzątkiem, odstawić na 10 minut. Obrać ze skórek, osuszyć, zemleć w młynku lub utłuc w moździerzu (płatki migdałowe zmieliłam na mąkę w mini malakserze).
Do masy serowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, całość zagnieść.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na okrągły placek wielkości dna patelni.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przełożyć ciasto i smażyć pod przykryciem 30-35 minut na małym ogniu.
Po upływie połowy czasu smażenia przewrócić chlebek na drugą stroną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation