Składniki na bezę:
6 białek
350 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Płaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczony na papierze okrąg, wyrównać łyżką boki ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Frużelina wiśniowa:
250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, lekko podgrzać, wymieszać i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka).
Ponadto:
150 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
80 g gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę (uważając, by nie ubijac zbyt długo i jej nie przebić).
Przygotować czekoladowe rurki. W tym celu czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną, rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednoczesnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać czekoladę z blaszki lub blatu.
Wykonanie
Pavlovą przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć łyżką bitą śmietanę. Po wierzchu polać frużeliną wiśniową (część można zostawić, by nie było Pavlovej zbyt ciężko i podać osobno obok deseru na talerzykach). Udekorować rurkami z czekolady.
Smacznego :-).
źródło:
http://www.mojewypieki.com/przepis/szwarcwaldzka-pavlova
OTllMWQzOjpEPTctehdMaSUTB3ItWgZHflwjZBdqO1IGTjRxPgI1MiwDLB4gTDFrFXMWHDhCSBgHXg9PNBUPJ2pvGHctFCcoAgcUAFw6OQVSKQxsNjo6DA1LAmweUWEMOFshHWAbDCMKGRl+AlUGXQUnNmRyFDRkFjhICAIsHHl/H2EbB1QCHCcIDiMmAgQEFUhjYGFXNQFKWVUjNwsEUGsUcAwMKR1MSyw/Dy8AOX0cIgAPBTx2CFoObHotZiVnUzkGc0tFYGMMYX85Q05PKjw+EQlVRzVaYVUmcnNvPWcYKwQzDHpvRjksPHdAVhVwAkQ8BxYQVBkiH1NIOVgvB11UNA1eNggNVww/EhQhIjEkS3QqYU5SIRZiLHsJIwJ9YB83TjdScxcREgpkPw5iUxdfDyIUT2oED0soflYoLTMFEEsjHBkaCTIsahkAMngWYGMLY21IWWdJBx4MMyF2bnJ3PX0ZMXMXVgcSAQ1DGA0MP3M4JS4xRghKWld0WW5Bc0lSZB1GMgwTHQdxaV5vXzdYH1gZGQAuFx05Dz8IYRRWVAZebh9NLWgKZwhbEBpFKAwJIjQ+PC4nVG5YACFaQzwmUHNcYnclGyBBHA0mWiZ9NTNzKFEDKysbDHEZbXAXbDcUQwJRHT5AQDgyD0UcTwZ/fW0YGE5efgcfVU0VIxhzQnxbYlxoFH1QIlcLBjclO3Isbj4qJzpmVWczcDcPAjIHPXE0AAgncQFTdQpDLzN3HzZsYkBzHXArewtjHAsjKAx7Miw8PA1wQQlxGwoYcUxJFG8DTwt0CkBhIxxPcWF6D2oHPmkeLVpTGTMiRSgMcQRKZk9+EAUBHTAcGRMPLxorFyR5ZjUJKAMgdB81QyM/QW4WGBdIdCocMj1+JwIdHCsOBT9KZW0nSytLY1Z0P3AIKlQcDSczAhk6NFEaCigICmAscHwJAQgBQ1IsAH0aCn4vVGdLT08hHREVZ1FgNB8/LxF6KlQbGikVcEcNYR94MwsKFCkVUTIJKBdVVA55J0MKGxhPHTZiQB1ObgdlVH5iQyZnDgMaL1Z2GC4Ebj4IRRIbGUYAYAt4ODQxCgU2QCsoFilUFSw3Syl2JkUrFBtXHTgEMHkTN14HHjYSKBlnVxI9FEMmIQUGADQNeRIzI3svGh59ExY0XUddbEMKOS4MAAE2bwZ5FlMaRyVcUTYFUBwOOzAUbCASPHlsPRFqPlsQNh5VBUw/J39EH1IBHRhBFz4VJ3d2elwZDmVjLV8DERMDZksuZQIvNV4+DkovFAMbJDEUMSssSUt5NiJtcVRyDgQnADBkLRNsGQw7MWYuPAZqJUB0TlMHbBshcDApZiU0R2VAYDcPSj9bKVQGQBAXDWQUcTdbJ3QtEj14KgwrDywOJFcJRmMvFUI8B059PUQhXE9MDEJAKRpZcwcnBigbPgN2OiAnZGMKfAgjIxcJEj5sKE9rbDhAJw1sGCQwNBwhbmEcBk0JOiJWUBEadHt7Yi0KMid5fEZjGwxUBBAzVhcIDAYHFCcXXndMXBp7cBt5KToaAXFnFUslAHQ3THU3ElcWBBU3HCcAIggfUR1BN3V8HBwpSmJ6H3caVGpTOhJ1ARF+aRASJAEZUhE2PwEfDSgDLBVeAyETMCZmfx1CJToMZRwAc3cYKz44EHxCBBxVMwNeLxBcVw9SYCoKVVwfEHYPLDYmUBJZYVsLUBwrOAJoI28BYUpBN043DkgXL0wKaAFBYnEXHCUfJUdqFA9fKnF/dgUNNw5MIFYUITQtMVMzACxEGkE8C2MCT1xZSQkUCzwhdmIXChxrJBZUAk5WGzg4WiI0bhlgOgcSESEPDWEiXhpuFFIC