Kuchnia

faszerowane

Papryka faszerowana
6 strąków papryki (raczej mniejszych, kolor bez znaczenia)
250 g sera białego tłustego
200 g fety
3 cebule
3 jajka
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie czubryca, polecam też bazylią, oregano lub szałwię)
3 - 4 pomidory

Cebulę siekamy, najlepiej za pomocą blendera, wrzucamy na rozgrzany olej (1 łyżkę oleju zostawiamy na potem), solimy i podsmażamy na szklisto. Oba rodzaje sera kruszymy, dodajemy jajka, cebulę, zioła, mieszamy energicznie. Farsz gotowy.
Paprykę (umytą, kochani), kroimy na pół, pozbawiamy pestek i napełniamy farszem. Układamy na blasze, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy plasterkiem pomidora, skrapiamy odrobiną oleju, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na jakieś 50 minut i udajemy się na leżaczek, w celu opalenia sobie nóg (blade fatalnie wyglądają w szortach).
Przyznam, że przygotowuję paprykę w ilościach hurtowych. Kolejne dwie kolacje z głowy, a nogi coraz bardziej opalone. Można dla niepoznaki podać ją raz na ciepło z zimną czapą jogurtu naturalnego, raz na zimno, z jakimś pysznym sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation