Kuchnia

przetwory

Śliwki w occie – przepis
Składniki (na ok. 2 słoiki o pojemności 1 l):
1 kg śliwek (najlepsze są węgierki, twarde, lekko niedojrzałe; umyte, wytarte ściereczką, ponakłuwane wykałaczką)
250 ml octu winnego białego
250 g cukru
10 goździków
2-4 laski cynamonu

Przydatne poradniki:
Jak pasteryzować słoiki
Wykonanie:

Krok 1. Śliwki układamy w wyparzonych słoikach.
Krok 2. Ocet zagotowujemy z 750 ml wody, i cukrem.
Krok 3. Zalewamy śliwki gorącą zalewą, dodając i dzieląc równo przyprawy pomiędzy 2 słoiki. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Krok 4. Odkręcamy słoiki, przelewamy zalewę do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Znów zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Czynność ponownego zagotowania i zalewania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem odstawiając zakręcone słoiki w chłodne miejsce.
Krok 5. Po ostatnim zalaniu słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy, następnie odstawiamy w chłodne miejsce do góry dnem i studzimy. Można też, po zakręceniu, zamiast pasteryzowania, zawinąć słoiki w gruby koc lub włożyć pod kołdrę, ustawione do góry dnem i trzymać przez kilkanaście godzin pod przykryciem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation