Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Inne oblicze kaszy, czyli zapiekanka z pęczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
1 szklanka pęczaku

pieczarki

bulion

8-10 dużych suszonych pomidorów

kilka łyżek oleju spod pomidorów

ser feta

1 ząbek czosnku

pęczek natki pietruszki

4-5 łyżek śmietany 18%

ser żółty do posypania.

cebula

chilli

Kaszę gotujemy według przepisu, dodając do wody własnoręcznie przygotowany bulion i pół cebuli, wtedy kasza będzie miała lekko słodkawy smak. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. 3-4 naczynia do zapiekania natłuszczamy olejem spod suszonych pomidorów. Pieczarki kroimy i na łyżeczce oleju z pomidorów smażymy razem z drugą połową cebuli na patelni. Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Ser feta kruszymy lub kroimy w kostkę. W misce mieszamy ugotowany pęczak z pieczarkami, pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod pomidorów, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Przekładany do formy do zapiekania, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w 210 stopniach. Po 15 min danie jest gotowe do podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation