Kuchnia

Ciasta

CHLEBEK BANANOWY Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CHLEBEK:

1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli, płaska
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 banany, dojrzałe
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
1 jajko
1 szklanka drobno zmielonych orzechów
1 szklanka drobno startej cukinii

Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem oraz sodą. Banany dobrze rozdrabniamy w malakserze lub widelcem. Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozdrobnione banany, jajko, sól oraz wanilię. W trzech partiach dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy cukinię oraz orzechy i mieszamy. Formę o wym 10×25 lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy surowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation