Fotografia

Jesień

łazanki z cukinią

To danie jest moim małym sukcesem ponieważ syn (4 lata) tradycyjnych łazanek z kapustą nie ruszy. Przy tej wersji zjadł, poprosił o dokładkę i jeszcze na kolację zjadł taką samą ilość;) Zapraszam po przepis:

500g cebuli
350g pieczarek
700g cukinii
200g suchego makaronu łazanki

olej rzepakowy
sól

Cebulę cienko siekam. Wrzucam na patelnię z 2 łyżkami oleju solę i podsmażam. Dorzucam posiekane pieczarki i duszę wszystko pod przykryciem aż cebula będzie miękka. Cukinię kroję ze skórą cieniutko i dorzucam do pozostałych warzyw. Kiedy cukinia będzie już przeźroczysta/miękka podkręcam gaz ściągam pokrywkę i mieszając odparowuję nadmiar płynów.

Wrzucam ugotowane i odcedzone łazanki, mieszam delikatnie ale dokładnie. Wyłączam gaz i odstawiam pod przykryciem na czas szykowania talerzy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation