Kuchnia

Kuchnia - serce każdego domu

WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO 5L
1,5 l kwiatów (same żółte płatki, bez zielonych kielichów)
1,3 kg cukru rozpuszczone w 0.5 l wody
135 g rodzynków sułtanek
1,5 pomarańczy
drożdże Tokay – cała paczka
pożywka – pół łyżeczki
kwasek cytr. – pół łyżeczki

Kwiaty, sułtanki i pomarańcze zalać 1,5 l wrzątku – na 3 doby. Po tym okresie odcedzić wywar i wlać do gąsiora. Dolać wody z cukrem. Wszystko dopełnić 1 l wody.
Kwiatki można umieścić pojemniku z przykrywką. Do kwiatów dodajemy ok. 135 g rodzynków sułtanek oraz rozdrobnione 1,5 pomarańczy. Następnie wszystko zalewamy wrzątkiem tak, by całość została przykryta wodą. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy na 3-4 doby. W tym czasie wywar wyciągnie wszelkie soki z płatków oraz nasiąknie pyłkiem kwiatowym.
Tymczasem trzeba nastawić drożdże winiarskie. Ja nastawiam drożdże w słoiku, wrzucam kilkanaście rodzynków oraz jeden ząbek pomarańczy, reszta wg. przepisu zawartego na opakowaniu.
Po upływie 3-4 dni, gdy wywar jest już gotowy, należy odcedzić go od materiału. Najprościej można to zrobić wyciskając wywar z płatków. Jak widać na fotografii obok wywar stał się nieco brunatny. Jest to jak najbardziej naturalne. Sok można wyciskać nad sitkiem tak, by zatrzymać resztkę płatków wyciekających z rąk, lecz nie jest to aż tak ważne. Ostatecznie w balonie może się znaleźć nieco płatków. Zanim przystąpimy do odcedzania płatków można nastawić wodę z cukrem. Do 1 litra wody wsypujemy 1,3 kg cukru i co jakiś czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu aż do przegotowania, po czym syrop odstawiamy do ostudzenia. Syrop musi całkowicie ostygnąć przed wlaniem go do gąsiora. Dobrze jest także zagotować czystą wodę w ilości ok. 2 litrów i ostudzić. Będzie służyć do uzupełnienia zawartości gąsiora.
Po odcedzeniu wywaru wlewamy go do gąsiora. Jak widać na fotografii po lewej wywaru jest ok. 2-2,5 litra w zależności od ilości wody, jaką zalaliśmy płatki. Do gąsiora możemy teraz wlać ostudzony syrop z wody i cukru. Następnie w kubku wlewamy trochę przegotowanej wody (ok. pół kubka) i rozpuszczamy w niej kwasek cytrynowy wraz z pożywką, a następnie wlewamy do gąsiora. Na koniec wlewamy fermentujące drożdże winiarskie (wraz ze znajdującymi się w nich rodzynkami i kawałkami pomarańczy). Tak przygotowany zaczyn – zdjęcie po prawej – odstawiamy na 6-8 tygodni, po których zlewamy gotowe wino do butelek

http://przetwory-wina-nalewki.blog.onet.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation