Kuchnia

Pyszności

Strogonow z kurczaka | Kuchenne Wariacje

Składniki na strogonow z kurczaka:

- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 papryka
- 1 słoiczek pomidorów (370 ml)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 6 ogóreczków kiszonych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 500 ml wody

Z koncentratem zamiast pomidorów też jest dobry.

W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka się lekko zrumieni dodajemy kurczaka pokrojonego w paski. Jak kurczak się obsmaży z każdej strony to dodajemy obie papryki w proszku, sól, pieprz i mieszamy.

W tym samym czasie w drugim rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i wrzucamy drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż odparuje z nich woda.

Kiedy kurczak zrobi się już miękki dodajemy pomidory i chwilkę dusimy, a następnie wlewamy wodę oraz wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Na koniec dodajemy gotowe pieczarki i dodajemy śmietanę (wcześniej mieszamy ją z płynami ze strogonowa żeby się zahartowała i nie ścięła).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation