Kuchnia

Nalewki i wina

Nalewka cytrynowa na rumie

• 6 cytryn
• 1 l białego rumu
• 1 l wody
• 0,5 kg cukru pudru
• 10 ziaren kolendry
• kawałek kory cynamonu
• 4 goździków
Cytryny musimy dokładnie umyć w gorącej wodzie. Następnie ścieramy na tarce skórkę ze wszystkich cytryn. Z jednej dodatkowo wyciskamy sok. Skórkę i sok wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego goździki, około 3 cm kory cynamonu i kolendrę. Składniki zalewamy rumem i słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po tygodniu nalew filtrujemy przez ręcznik papierowy. W czasie gdy nastaw się filtruje z przegotowanej ciepłej wody i cukru pudru przygotowujemy syrop. Łączymy go z przefiltrowaną nalewką.
Teraz płyn przelewamy do butelek, które szczelnie zamknięte przechowujemy jeszcze przez trzy tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation