Hobby

szablony...

Nalewka imbirowa

• 10 dag korzenia świeżego imbiru
• 2 cytryny
• 3 łyżki płynnego miodu lipowego
• 0.75 l wódki 45%
• 10dag cukru (lub troszkę mniej)
Imbir umyj, pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. Do wyparzonego słoja włóż wszystkie składniki i dodaj cukier wedle uznania. Następnie zalej wódką całą zawartość naczynia tak, aby wszystkie składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce. Potrząsaj słój raz w tygodniu. Po upływie czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 4 tygodnie. Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia.
Jak przygotować wódkę 45%?
Połączyć szklankę spirytusu z niepełną szklanką wody. Można to przygotować na zimno lub gorąco. Jeśli chodzi o ten drugi sposób należy doprowadzić wodę do wrzenia, odstawić wodę z ognia i powoli wlewać spirytus. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation