Kuchnia

desery

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI

SPÓD
100 g mąki (pszennej lub ryżowej)
3 łyżki cukru
60 g zimnego masła
MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego
250 g ricotty (lub mascarpone)
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 40 g
1 cukier wanilinowy
1 jajko
ORAZ
150 g malin (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru
opcjonalnie świeże maliny do dekoracji lub listki mięty

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Zagnieść ciasto łącząc składniki w jedną część.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód i ok. 1 cm boków formy wylepić ciastem, wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec na złoty kolor przez ok. 15 minut.
Zmiksować twaróg z ricottą lub mascarpone, z cukrem, budyniem w proszku i wanilią. Następnie dodać jajko i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Maliny zmiksować ręcznym blenderem z dodatkiem cukru i przetrzeć przez sitko pozostawiając na nim pesteczki i uzyskując gładki mus malinowy.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu łyżeczką wyłożyć mus malinowy, jedna porcja obok drugiej z zachowaniem ok. 1/2 odstępów. Mmusu jest dużo więc wykładając go zanurzamy łyżeczkę w masie serowej aby więcej go się zmieściło. Następnie za pomocą cienkiego patyczka lub wykałaczki robimy w masie kilka "ósemek", i nadajemy fantazyjny kształt wzorkom.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut, do ścięcia się masy serowej. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, można schłodzić przez 1 godzinę. Udekorować świeżymi malinami jeśli takie mamy lub listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation