Moda damska

Fajne ciuchy

Biały sernik z frużeliną z owoców leśnych

Składniki na czekoladowy spód:

180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
300 ml śmietany kremówki 36%
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Przygotować frużelinę z owoców leśnych. Przed podaniem wyłożyć ją na sernik.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation