Kuchnia
Lekkie
Ciasto budyniowo-kajmakowo-śmietanowe
To ciasto może i nie prezentuje się zbyt ładnie, może i nie da się ładnie pokroić, ale za to smakuje przepysznie!!! Jak już sama nazwa wskazuje, są tu same bardzo smakowite składniki, więc i ciasto jest wyśmienite w smaku. Dodałam warstwę dżemu z czarnej porzeczki, który wprowadził trochę kwaskowatości i bardzo fajnie ożywił smak całego ciasta.
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
mąki tyle ile ważą jajka
cukru tyle ile ważą jajka
ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
1 łyżka cukru
1 szkl. mleka
1/2 kostki masła lub margaryny
Masa śmietanowa:
1 1/2 szkl. śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
Inne składniki:
krakersy (30 szt.)
1/2 puszki masy kajmakowej (puszka 400g)
3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki (słoik 400 g)
kakao
Biszkopt: Zważyć jajka w skorupkach, i tyle ile gram zaważą, tyle zważyć mąki i cukru. Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Jeżeli biszkopt wydaje się nam trochę za wysoki, można delikatnie skroić wierzch.
Masa budyniowa: 3/4 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/4 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować całość.
Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej biszkopt i delikatnie nasączyć. Na biszkopt wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, na to rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę krakersów i nałożyć masę kajmakową. Następnie na kajmak ułożyć kolejną warstwę krakersów, a na to bitą śmietanę. Wierzch posypać grubą warstwą gorzkiego kakao i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby zmiękły krakersy.
MA==