Kuchnia

SŁODKO

PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, czyli ciasto którego chyba nie trzeba przedstawiać. Kruche ciasto, słodka, delikatna beza i kwaśne śliwki to połączenie idealne! Spróbujcie, bo naprawdę warto!
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 200 g zimnego masła
• 1 szklanka cukru
• opakowanie cukru waniliowgo
• 5 jajek
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 500 g śliwek

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone zimne masło, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Miksujemy do powstania kruszonki. Białka oddzielamy od żółtek, które następnie wraz ze śmietaną dodajemy do powstałej kruszonki. Zagniatamy ciasto do gładkiej masy i dzielimy na 2 części. Formujemy dwie równe kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Śliwki myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Jeśli śliwki są duże możemy pokroić je na ćwiartki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy jedną z części ciasta, układamy śliwki skórką do dołu. Na nich wykładamy ostrożnie ubitą pianę, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Całość pieczemy przez około 40-50 minut do zarumienienia. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smacznego!

http://cookmagazine.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation