Kuchnia

Słone pychotki

PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
10g drożdży
1 łyżka oliwy
sól
Farsz:
pół zmielonego fileta z kurczaka
pół małej papryki pokrojonej w kostkę
1 mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
przyprawy: pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia itp.

Wykonanie ciasta:
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wykonanie farszu:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać paprykę pokrojoną drobniutko w kostkę i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodać przyprawionego kurczaka i usmażyć wszystko.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego. SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation