Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Sałatka kozi ser gruszka roszponka
Składniki: ( 2 porcje)

kozi ser w roladce
1 dojrzała gruszka
2 garście roszponki
2 garstki orzechów włoskich
łyżka miodu

2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
( sok, który powstał podczas krojenia gruszki)
sól, pieprz
1/4 łyżki miodu

Roszponkę myjemy, suszymy i przekładamy do miseczek. Na patelni roztapiamy łyżkę miodu i wrzucamy lekko posiekane orzechy włoskie. Prażymy je przez kilka minut, aż całe obtoczone będą w płynnym miodzie. Następnie odstawiamy ja na bok, aż nieco ostygną i stwardną. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki, dodajemy do roszponki. Sok, który powstał podczas krojenia wlewamy do osobnej miseczki ( będzie na sos). Następnie roladkę kroimy na 1-2 cm krążki i podpiekamy je na patelni z dwóch stron po ok. 1-2 min z każdej, aż delikatnie zmiękną i przyrumienią się. Tak ugrilowany serek dodajemy do sałatki, następnie posypujemy całość orzechami i polewamy sosem.

Sos: Do miseczki z sokiem z gruszki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, odrobinę miodu, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli mamy czas odstawiamy sos na kilkanaście minut do lodówki. Polewamy nim sałatkę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation