Design

Design

Kurczak w sosie szpinakowo-serowym.

składniki na (4 osoby) :

- 4 udka kurczaka lub dwie duże pojedyncze piersi (ok. 60 dag)
- mała cebula
- ok. 15 dag szpinaku w liściach (może być mrożony)
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki (12, 18 lub 30 %)
- łyżka pokruszonego sera z niebieską pleśnią
- łyżeczka tartego parmezanu
- sól (ok. 1 płaska łyżeczka)
- duża szczypta czarnego pieprzu
- duża szczypta estragonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka dwie sosu worcester (niekoniecznie)
- łyżeczka soku z cytryny ( przy użyciu śmietanki 30 %)
- łyżka, dwie klarowanego masła lub dwie, trzy łyżki oleju do smażenia

Szpinak rozmrozić. Mięso pokroić w cienkie plastry lub paski, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i sosem worcester. Odstawić na 15 minut lub nieco więcej. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na dużej patelni. Kiedy lekko się zrumieni, dodać mięso i przez dłuższa chwilę ( ok minuty) powstrzymać się od mieszania, ma się krótko przyrumienić. Przewrócić na druga stronę, smażyć minutę dwie. Jeśli mamy zbyt małą patelnię, nie należy smażyć całego mięsa na raz, duża porcja obniży temperaturę tłuszczu i mięso nie zrumieni się właściwie. Należy podzielić całość na dwie trzy porcje i smażyć po kolei, przekładając poprzednią na talerz. Odsunąć trochę mięso na bok, na patelnię wrzucić rozgnieciony czosnek i po 30 sekundach smażenia dodać szpinak i wszystko lekko razem przemieszać. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać pokruszony ser. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation