Kuchnia

Książka kucharska

Brzoskwiniowy sernik na zimno na jogurcie naturalnym.

Składniki (tortownica 20 - 22 cm):

Spód:
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
Masa serowa (jogurtowa):
400 g jogurtu greckiego
150 ml śmietany kremówki
2,5 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa
1/2 szklanki gorącej wody
1 brzoskwinia (obrana i pokrojona na kawałki, w kostkę)
Wierzch:
1 brzoskwinia (obrana i pokrojona na kawałki, w kostkę)
1 galaretka brzoskwiniowa (przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu - ja dodaję trochę mniej wody ok. 400 ml)
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty. Galaretkę brzoskwiniową rozrabiamy (bardzo dokładnie) z żelatyną w szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę serową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Dalej miksując, łyżka po łyżce dodajemy jogurt. Do masy dodajemy przestudzoną galaretkę z żelatyną miksując na wysokich obrotach. Dodajemy pokrojoną brzoskwinię. Wylewamy masę na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Do przestudzonej galaretki wrzucamy pokrojoną brzoskwinię, lekko tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Wstawiamy o lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation