Kuchnia

NALEWKA 2

Nalewka z jeżyn.

• 1,5 - 2 kg jeżyn
• 1 kg cukru
• 1 l spirytusu

1. Owoce dokładnie przebieramy, wyrzucając te, które zdążyły nam się zepsuć, dobrze myjemy i osuszamy.

2. Jeżyny układamy do wyczyszczonych i wyparzonych słoików, układając je warstwami na przemian z cukrem. Jednocześnie delikatnie je rozgniatamy, aby szybciej puściły sok, jednak nie zbyt mocno, gdyż z rozgniecionych pestek może uwalniać się goryczka. Dobrze zamykamy i przetrzymujemy przez kilka dni.

3. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakiś tydzień, aby dobrze się zmacerowało.

4. Po tym czasie odcedzamy części stałe owoców od alkoholu i czekamy kolejny tydzień.

5. Następnie filtrujemy i rozlewamy do docelowych butelek. Jeżeli nasza nalewka jest zbyt mocna, możemy ją trochę rozcieńczyć, np. wódką.

6. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Najlepiej smakuje po około pół roku leżenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation