Kuchnia

słodko

Moje Wypieki | Rolada czekoladowa z kremem z nutelli i mascarpone

Składniki:

4 jajka
100 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej
16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier - łyżka po łyżce - i ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.

Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do wystudzenia.

Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, wszystko robimy na gorąco.

REKLAMA
Koniec za 9s
Składniki na krem:

250 g serka mascarpone, schłodzonego
5 łyżek nutelli
Składniki delikatnie i krótko zmiksować, do połączenia.

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 g masła
Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, mieszając.

Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation