Kuchnia

Coś na obiad

Przepis na doradę z grilla


Co kupić
4 dorady w całości, patroszone
2 łyżki świeżego tymianku
1 cytryna
200 ml białego wina
1 cebula
4 żółtka
100 g masła
sól
świeżo mielony pieprz
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 0min
Przygotowanie
Na skórze umytej i osuszonej dorady robimy po 3-4 poprzeczne nacięcia po obu stronach. Nacieramy pastą z ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżek soku z cytryny.
Drobno posiekaną cebulę zalewamy w garnku winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy 50 g masła, stale mieszając. Zmniejszamy ogień, na garnku z sosem winnym stawiamy miskę, wbijamy żółtka i ubijamy je na parze, aż masa będzie puszysta. Zdejmujemy miskę z garnka i stale ubijając masę trzepaczką, powolutku wlewamy wino. Całość przelewamy z powrotem do garnka; gotując na małym ogniu, mieszamy i dodajemy stopniowo masło. Gdy sos będzie kremowy, doprawiamy go otartą skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rybę smażymy na pozostałym maśle, polewamy sosem, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation