Kuchnia

Przetwory

Żurawiny z gruszkami
500 g żurawin
500 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek (można dać pół na pół z jabłkami)
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki wody
500 g cukru
łyżeczka suszonej zmielonej skórki pomarańczowej
1-2 goździki

Żurawiny przebrać, opłukać, odsączyć. Gruszki pokroić na nieduże kawałki. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, włożyć gruszki, podgotować kilka minut, odsączyć. Do powstałego soku dosypać cukier, zagotować. Gdy się rozpuści, dodać żurawiny i gruszki, wymieszać. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości (30-60 minut, ale trzeba uważać, żeby nie za długo). Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczową i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoików, studzić do góry dnem..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation