Kuchnia

Lato w słoikach

Słodki sos chili - przepis - Widelcem.PL

Składniki:

5-6 ostrych papryczek chili
3-4 ząbki czosnku
3cm kawałek świeżego imbiru
200g cukru
125ml octu (1/2 szklanki)
1 łyżeczka soli
375ml (1 1/2szklanki) wody
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku:

Paprykę umyłam i oczyściłam z błon i pestek. Była na tyle ostra, że wolałam ich nie używać i uważam, że było to dobre posunięcie. W zależności od rodzaju chili i poziomu jej ostrości należy regulować jej ilość tak, by sos był odpowiednio pikantny.
Czosnek i imbir obrałam.
Wszystkie warzywa wrzuciłam do blendera i dobrze rozdrobniłam, uważając jednak, by nie zmiksować ich na gładką pastę.
Wszystkie składniki (oprócz mąki ziemniaczanej) wrzuciłam do garnka i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam przez 5-10 minut.
Skrobię ziemniaczaną rozmieszałam w niewielkiej ilości zimnej wody i mieszając dodałam do gotującego się sosu. Utrzymałam chwilę na ogniu aż sos nieco zgęstniał.
Gotowy, gorący sos ma konsystencję lekkiego kisielu.
Jeszcze gorący sos przelewam do buteleczek i zakręcam.
Do spożycia nadaje się od razu po ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation