Kuchnia

Ciasta/Desery

Cygan

Składniki:
CIASTO
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu płynnego
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

MASA BUDYNIOWA
½ l mleka
cukier do smaku
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
25 dag masła

PRZEŁOŻENIE PLACKA
1 duża paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki
Wykonanie:
CIASTO
1. Utrzeć masło, cukier i żółtka
2. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min.
3. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać
4. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
5. Piec w temp. 180oC ok. 1 godz. i przekroić na 2 części lub upiec 2 placki

MASA BUDYNIOWA
1. Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną
2. Resztę mleka zagotować z cukrem.
3. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia
4. Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając

PRZEŁOŻENIE PLACKA
Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation