Kuchnia

Słodko - słodko

Ciasto milionera – Składniki:

Na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (140g)
100g masła
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany kremówki

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku

Polewa:
80g mlecznej czekolady
40g gorzkiej czekolady
6 łyżek śmietany kremówki

Mąkę przesiać przez sitko.
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić rękoma tak, by powstało ciasto przypominające ‚okruszki chleba’. Następnie dodać śmietanę kremówkę, cukier i zagnieść jednolite ciasto.


Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia).
Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód (najlepiej jeszcze ciepły, dzięki czemu kajmak da się łatwo rozprowadzić). Zostawić do ostudzenia.
Do rondelka wlać 6 łyżek śmietanki, pokruszyć czekolady i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolady już się rozpuszczą, lekko je przestudzić i polać nimi ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masy stężały. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation