Kuchnia

Słodkości (kremy, desery, gofry)

Mus czekoladowy

Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny

Skłdaniki na 4 małe porcje – każda około 320 kalorii

jajko
85g gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżki masła (30g)
2 płaskie łyżki cukru (30g)
szcypta soli
100ml śmietany kremówki
płaska łyżeczka cukru pudru
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Rozbić jajko, białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno.

W garnku zagotować odrobinę wody, nad garnkiem umieścić żaroodporne naczynie. Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego razem z masłem, cukrem, solą i 2 łyżkami wody, mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Naczynie zdjąć z garnka i odstawić na chwilę by masa lekko przestygła.

Następnie powoli dodać żółtko i ubite białko, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do małych pojemniczków (ja użyłam filiżanek do ekspresso). Deser wstawić do lodówki na kilka godzin.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wierzch każdego deseru wypełnić warstwą bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation