Kuchnia

Przepisy

Sernik snickers

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut

PS. Przepis na kajmak: http://stylowi.pl/12848527

Składniki (tortownica o średnicy 21-24 cm):

Masa serowa:

1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można też wymieszać pół na pół z mascarpone lub wykorzystać gotowy twaróg sernikowy)
300 g masła orzechowego
3 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki (opcjonalnie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód:

1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady

Wierzch:

50-100 g prażonych orzeszków ziemnych solonych
1 puszka (ok 400 g) kajmaku
1 tabliczka mlecznej czekolady


Wykonanie:

Krok 1. Twaróg miksujemy z cukrem i masłem orzechowym na gładką masę.

Krok 2. Wbijamy do masy po 1 jajku, rozmiksowując dokładnie przed dodaniem kolejnego.

Krok 3. Dodajemy śmietankę kremówkę (jeśli masa jest dość gęsta) i mąkę ziemniaczaną i miksujemy, żeby połączyć wszystkie składniki.

Krok 4. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Studzimy sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach, następnie chłodzimy przez 3 godziny w lodówce.

Krok 5. Delikatnie i ostrożnie przekładamy sernik na płaski talerz lub deskę do krojenia, a na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy 1 tabliczkę czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do utwardzenia.

Krok 6. Przekładamy czekoladowy spód na paterę lub talerz i układamy na nim upieczony, schłodzony sernik.

Krok 7. Wierzch sernika posypujemy orzeszkami ziemnymi i wykładamy kajmak (jeśli jest zbyt gęsty, można delikatnie podgrzać go w kąpieli wodnej, ewentualnie rozprowadzić odrobiną śmietanki kremówki lub masła).

UWAGA 1: Kajmak można też przygotować domowym sposobem i do jeszcze ciepłego, przed nałożeniem na sernik, dodać orzeszki ziemne. Ułatwi to jego nakładanie na ciasto.

Krok 8. Na zastygniętą masę kajmakową wylewamy 1 tabliczkę czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Odstawiamy do utwardzenia w lodówce na ok. 30 minut.

UWAGA 2: Aby uzyskać grubsze warstwy czekoladowe, do przygotowania sernika snickers można wykorzystać łącznie 4 tabliczki mlecznej czekolady zamiast 2.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation