Kuchnia

kuchenne

Podróże na języku: Irlandzki chleb sodowy

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki maślanki


Przygotowanie:
Obie mąki cukier,sodę i sól mieszamy z masłem.
Dodajemy maślankę i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto się "leje" zamiast kleić dodajemy jeszcze mąki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.


Uwagi: ciasta starczyło mi na małą keksówkę i jeszcze trochę zostało. Tak powstały bułeczki. Smak chleba jest raczej uniwersalny - pasuje pod kanapkę niż jako danie samo w sobie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation