Kuchnia

Desery

Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji

foremka 23x33 cm

Krem budyniowy:
1litr mleka,
szklanka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
jajko,
budyń waniliowy,
250g masła.
W połowie mleka rozrobić mąki z budyniami i jajkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Dodatkowo:
1,5 paczki krakersów,
400g masy krówkowej,
400ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
łyżka żelatyny,
100g płatków migdałowych.
Na dno formy wyłożyć warstwę krakersów, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą krakersów. Wyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation