Kuchnia

Desery

Muffinki bananowo-dyniowe z nutella

Muffinki bananowo-dyniowe z nutellą
2 szklanki mąki pszennej (albo można 1 pszenną i 1 pszenną razową)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do dan słodkich
2 przejrzałe banany
1 szklanka puree z dyni
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
nutella
otoczka z cukru:
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 kostka masła, roztopionego
puree z dyni:
1 kg dyni

przyprawa do dan słodkich korzenna :

3 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 ½ łyżeczki mielone ziele angielskie
1 ½ łyżeczki mielonych goździków



Składniki przyprawy wymieszać w słoiczku, zamknąć szczelnie. Wydajność na 5 łyżek. Używać do wypieków z dynia, do korzennych ciast, do jabłeczników, itp.


Puree: Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec, gdy już dynia jest odpowiednio gęsta odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawę razem do miski. Dodać cukier, wymieszać suche składniki. Banany rozgnieść na papkę. W osobnej misce wymieszać banany, dynie, olej, jajka i wanilie. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Do blaszki, formy na muffinki dawać po 2 łyżki farszu, na to 1 łyżeczkę nutelli, a następnie przykryć łyżką ciasta. Formy nie trzeba niczym smarować przed włożeniem ciasta. Piec przez 15-20 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut. Z tej porcji wychodzi ok 15-18 standardowych babeczek lub 30 mini babeczek.

Otoczka. Stopić masło. W misce wymieszać cukier i cynamon. Po schłodzeniu babeczek wyjąć je na talerz, każdą posmarować masłem i obtoczyć w mieszaninie cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation