Kuchnia

SERNIKI

WANILIOWY SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
Spód:
150 g czekoladowym markiz lub markizy jasne i 1 łyżka gorzkiego kakao
50 g roztopionego masła
Sernik:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
220 g cukru (1 szklanka 250 ml)
4 duże jajka
1 laska wanilii
1 budyń (40 g) waniliowy (bez cukru)
400 g truskawek
Dodatkowo:
400 g truskawek
50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka 3,2%

Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i miąższem z jednej laski wanilii. Dodać ser, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód, na wierzchu sernika poukładać połówki, umytych osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami i rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation