Kuchnia

Obiad

Hiszpańskie klimaty czyli zapiekanka z kurczakiem, warzywami i chorizo

Składniki:
1 średnia cebula, pokrojona na ósemki
1 średnia cebula czerwona, pokrojona na ósemki
500 g ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki
8 całych ząbków czosnku, nieobranych
8 średnich pomidorów, pokrojonych w ćwiartki (u mnie cała paczka koktajlowych, połówki)
75 g chorizo, najlepiej pikantnej
8 udek kurczaka, bez kości i skórki (u mnie tylko 4, ale bardzo duże)
1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki sproszkowanej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory umieszczamy w dużym naczyniu do pieczenia i przyprawiamy sola morską i dużą ilością mielonego pieprzu. Mieszamy lekko i pieczemy przez 20 minut.
W międzyczasie, zdejmujemy skórkę z chorizo i kroimy na cienkie, ok 5 mm plastry. Udka nacinamy delikatnie nożem w 2-3 miejscach. Oprószamy pieprzem ze wszystkich stron. Sproszkowaną paprykę i oregano mieszamy razem i odstawiamy na bok.
Wyjmujemy podpieczone warzywa z piekarnika, rozrzucamy chorizo pomiędzy warzywa i kilka razy lekko mieszamy. Umieszczamy kurczaka na wierzchu warzyw i posypujemy papryką z oregano. Przyprawiamy odrobina soli i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przechylamy je lekko i polewamy pieczeń wytworzonym z pieczenia sosem.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zwiększamy temperaturę pieczenia do 220 st C. Dopiekamy dodatkowe 20 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka a kurczak przyrumieniony i chrupiący. Przed jedzeniem obieramy czosnek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation