Kuchnia

Kuchnia

deser z białą czekoladą, mascarpone i owocami lata
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
180 g creme fraiche
otarta skórka z cytryny i / lub pomarańczy

+ świeże owoce (u mnie maliny, truskawki i odrobina jagód)

czekoladę rozpuścić (jak radzi marghe : można dodać odrobinę śmietany by czekolada się nie zwarzyła). mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać lekko przestudzoną czekoladę, nieco otartej skórki z pomarańczy i / lub cytryny do smaku i ponownie dobrze wymieszać. wstawić do lodówki by dobrze masę schłodzić.

umyte i osuszone owoce rozetrzeć widelcem lub zmiksować. można przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek z malin (można też lekko dosłodzić, u mnie jednak nie było to konieczne ze względu na sporą ilość białej czekolady w masie serowej ;) ). dodać nieco otartej skórki z cytryny i pomarańczy, wymieszać, schłodzić.

podawać udekorowane owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation