Kuchnia

kuchnia

Leczo z cukinią czyli letnie danie w jednym garnku - przepis


1 cebula,
3 łyżki oliwy lub oleju
250 g cienkiej kiełbasy/ dobry,dowolny gatunek /
1 papryka czerwona
1 papryka żółta,
3 małe cukinie
3 dojrzałe pomidory
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 bulionowa kostka warzywna
papryka słodka i ostra w proszku /do smaku/
szczypta oregano
pieprz i sól do smaku
Zdjęcie - Leczo z cukinią czyli letnie danie w jednym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
-Obraną cebule drobno pokroić i podsmażyć na oliwie /użyć garnka z grubym dnem/ -Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę pokrojona w kostkę i poddusić kilka minut. -Umytą paprykę pokroić w kostkę i dodć do podduszonej cebuli i kiełbasy , wymieszać i dusić kilka minut.
-Oczyszczone, umyte cukinie/ bez pestek/ pokrojone wraz ze skórą w kostkę, wrzucić do garnka.
-Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne pokroić i dodać do warzyw. -Wlać sos pomidorowy, dodać kostkę i dusić całość ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować. -Mieszać od czasu do czasu by nie przypalić warzyw/ jeśli wymaga podlać odrobiną wody/.
-Pod koniec duszenia dodać szczyptę oregano, paprykę w proszku , doprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation