Kuchnia

domowe wędliny i mięska

chude mięso z szynki I klasa 1,5 kg
szklanka lodu
2 m jelito wieprzowe 28/30
1 łyżeczka białego pieprzu
1/2 lyżeczki gałki muszkatołowej
peklosól 15 dag na kg mięsa

Przygotowanie

wykonanie:

Bardzo chude mięso z szynki po opłukaniu i ocieknięciu mielimy dwa razy przez sitko 2 mm. Przy trzecim mieleniu dodajemy lód i mielimy z lodem. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 20 minut. Pozostało nam jeszcze rozdrobnić zmielone mięso blenderem. Blender musi mieć minimum 600 Wat mocy. Dobrze rozdrobnione blenderem mięso wstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie nadziewamy w jelita i po nadzianiu w jelita robimy parówki o długości 12-14 cm. Wieszamy na kiju w celu osadzenia i osuszenia. Wędzimy 20 minut w temperaturze 50 stopni Celsiusza. Parzymy 20 minut w temperaturze 70 stopni Celsiusza. Po sparzeniu chłodzimy zimną wodą przez 5 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation