Kuchnia

Przetwory

Jak zrobić kwas chlebowy? Przepis krok po kroku


Autor: Tosia

Składniki

500 g czerstwego chleba żytniego razowego (np. z tych przepisów : ziarnisty chleb razowy na zakwasie lub chleb razowy na zakwasie)
5 l wody +250 ml
skórka z cytryny
40 g świeżych drożdży
150 g cukru

Przepis

Chleb kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni) i pieczemy przez 10-15 minut, aż wyschnie i się zarumieni.
Podpieczone kawałki chleba wrzucamy do kamionkowej misy. Dodajemy startą skórkę z cytryny i zalewamy całość 5 litrami wrzącej wody. Mieszamy, przykrywamy lnianią ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Następnego dnia (gdy upłynie doba) rozkruszamy świeże drożdże do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy odrobiną letniej wody. Przygotowany roztwór odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie przelewamy roztwór przez gazę, odciskając zmoczony chleb (który nie będzie nam już potrzebny).
Szklankę gorącej wody łączymy z cukrem i wlewamy do roztworu chlebowego, dodajemy także zaczyn drożdżowy i intensywnie mieszamy.
Tak przygotowany kwas przelewamy do słoików, które zakręcamy i stawiamy do lodówki.
Po 3-4 dniach kwas chlebowy jest gotowy do picia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation