Kuchnia

ciasteczka rogaliki i inne drobne

Składniki
Około 20 sztuk:

100 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego lub rumu, Malibu (opcjonalnie)
200 g dobrej białej czekolady lub białych groszków czekoladowych

Opcjonalnie:

wiórki kokosowe do obtoczenia (lub np. cukier puder, glukoza w proszku, drobno posiekane pistacje, matcha)
do podania: mini papilotki lub pudełeczko do przechowywania trufli

Przygotowanie

Masło ocieplić w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić.
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem i likierem (około 5 minut).
Stopniowo dodawać po łyżce czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w sumie przez około 1 minutę).
Wstawić do lodówki na około 2 godziny lub do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.
Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (na razie mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 2 godziny).
Wygładzić powierzchnię trufli, obtoczyć w wiórkach lub cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce.

Wskazówki

W środek pralinki można włożyć obranego migdała.

Pralinki czekoladowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation