Kuchnia

przystawki

Pikantne szaszłyki

300g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
100g boczku
1 cukinia
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1-2 papryczki chilli
do smaku sól i pieprz
oliwa lub olej do smażenia

Mielone mięso wyłóż do miski, wbij jajko, dodaj pieprz, sól, posiekane chili, mielony kumin i kurkumę. Dobrze wymieszaj. Mięso uformuj w kulki, smaż je na patelni na rozgrzanej oliwie. Cukinie obierz nożem szczelinowym w cienkie paski. Ponakłuwaj na drewniane szpadki kulki smażonego mielonego mięsa na przemian ze zwiniętym w harmonijkę boczkiem i cukinią. Zapiekaj w piekarniku ok. 15 minut, lub na grillu. Podawaj z pikantnym ketchupem lub pastą paprykową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation