Kuchnia

główne

Cytrynowe spaghetti z łososiem


00 g spaghetti
300 g filetu z łososia/ew. wędzonego na zimno
1 pęczek koperku
4 żółtka
120 g masła
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz


Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia
kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnuszku za pomocą rózgi
kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie
na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i
stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy
do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość
niemal dwukrotnie - jest gotowy. W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając
łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie
smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy
koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation