Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Tęcza

Składniki:
ciasto z makiem:
8 białek
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto żółte:
8 żółtek
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

masy:
500 ml śmietanki tortowej 36%
galaretka agrestowa
galaretka owoce leśne

Ciasto z makiem. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno w między czasie dodajemy cukier puder. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy mak, delikatnie mieszamy.
Wylewamy na dwie blaszki (20x30), wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Ciasto żółte. Ucieramy żółtka i dwa jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i wylewamy na taką samą blaszkę co ciasto z makiem, pieczemy tak samo.
Możemy pierwsze ciasto upiec w jednej blaszce, a żółte w drugiej i przekroić to ciasto które wyrośnie większe.
Gdy ciasta się studzą, rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku galaretkę zieloną,i tak samo galaretkę czerwoną, każdą w oddzielnej szklance, (ja jedną galaretkę wstawiam do zamrażali a drugą do lodówki, by przyspieszyć sobie zrobienie ciasta).
Ubijamy 250 ml śmietanki tortowej, dolewamy pod koniec przestudzoną ale płynną galaretkę, wykładamy na pierwsze ciasto, przykrywamy ciastem żółtym.
To samo robimy z pozostałą śmietanką i drugą galaretką, wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim ciastem. Do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation