DIY - zrób to sam

DIY

Kluski polskie ( czarne, szare, tarte, żelazne, ciemne ) - to chyba wszystkie nazwy tych pysznych klusek

0,5 kg gotowanych ziemniaków
0,5 kg surowych ziemniaków
mąka ziemniaczana

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę przez czystą szmatkę (najlepiej gazę). Odciśnięty płyn odstawić, a gdy na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, a osad dodać do masy. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Połączyć ziemniaki surowe z gotowanymi, wymieszać i wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ część ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Włożyć wyjętą część ziemniaków i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta lepić kulki. Gotować w osolonej wodzie 7 minut od wypłynięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation