Kuchnia

Zarelko

Chleb z patyka pieczony na grilu lub przy ognisku o smaku pizzy
Pieczony chleb o smaku pizzy smakuje najlepiej, gdy jest świeżo z grilla.
10-12 sztuk

2 szklanki wody (niecałe)
25 g drożdży
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oregano
1 szklanka startego sera
około 60 dkg mąki (troche wiecej niż 2 szklanki) + około 1 filiżanki do wyrobienia

JAK ZROBIĆ

1. W ciepłej wodzie do 37 stopni rozpuszcza się drożdże. Dodaj sól i cukier. Wymieszać.

2. Dodać oregano, ser i mąkę po trochu i wyrobić w wszystko razem na gładkie ciasto.

3. Trzymać ciasto w dużej misce pokryte ściereczką . Ciasto rośnie kiedy udajesz się na wycieczkę przy ognisku albo grilu. Wlać około 1 filiżanka mąki na jednej z krawędzi pojemnika gdybyś potrzebowała później do wyrobienia.

4. Rozpal grilla lub ognisko.

5. Podzielić ciasto na 10-12 kawałków. Użyj mąkę do miski i lekko mąki ręce przed rozwałkować kawałki ciasta w wąskie długości. Dołączyć każdy kawałek ciasta na górze kija i zawinąć ciasto wokół kija lub bezpośrednio wokół kiełbasy.

6. Piec chleb nad rusztem grilla lub na otwartym ogniu. Kręcić regularnie chleb. Czas pieczenia zależy od ciepła ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation