Wnętrza

do domu

Zupa krem z białych warzyw

1 seler
2 korzenie pietruszki
3 duże cebule
3 duże ziemniaki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka majeranku
olej rzepakowy
sól, pieprz
garść słoneczniku łuskanego

Cebulę kroimy (nie trzeba się specjalnie przykładać, i tak będzie zmiksowana :P), następnie wrzucamy ją do garnka i smażymy na oleju na małym ogniu przez ok 10 minut- ma się dobrze zeszklić. Kiedy już będzie pięknie pachnieć i będzie miała złoty kolor, dosypujemy do garnka imbir i majeranek i jeszcze chwilę smażymy cebulę razem z warzywami. Następnie do garnka dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę: selera, pietruszkę i ziemniaki. Dolewamy wodę tak, żeby tylko przykryła warzywa i całość gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, zestawiamy garnek z gazu i jak tylko zupa lekko przestygnie, miksujemy ją blenderem. Na koniec rozrzedzamy zupę wodą, aż będzie miała pożądaną konsystencję. Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, podajemy z podprażonym na patelni słonecznikiem i wcinamy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation