Kuchnia

przetwory

Kuchnia domowa Ani: Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Składniki:

3 kg czerwonej kapusty
1 kg marchwi
1 kg cebuli

Zalewa:
0,5 litra octu 10%
2 litry wody
0,5 kg cukru
6 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować. Cebulę poszatkować lub pokroić w grubszą kostkę. Warzywa posolić wedle uznania w osobnych naczyniach i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc.
*Najlepiej poszatkować warzywa w robocie kuchennym - zaoszczędzimy czasu i nerwów :)
2. Marchew zetrzeć na tarce.
3. Zagotować składniki zalewy. Na gotującą się zalewę rzucić kapustę i gotować 20 minut. Następnie dodać marchew i cebulę i gotować jeszcze 10 minut.
4. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Sałatka nie wymaga pasteryzowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation