Kuchnia

przepisy

USTAWA NIE PRZEWIDUJE takiej SZARLOTKI 159 kcal / 100 gram

Składniki
Naczynie 24x15cm
4 porcje


Około pół kilograma jabłek
Garść rodzynek
Mała łyżeczka cynamonu
85g płatków owsianych zmielonych na mąkę
45g masła
40g cukru brązowego, trzcinowego zmielonego na mąkę





Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki - ja kroiłam na pół a potem w plasterki. Dno garnczka wypełniamy wodą i wrzucamy pokrojone jabłuszka, dodajemy rodzynki i cynamon. Zakrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Już po kilku minutach jabłka zaczną się rozpadać. Mieszamy i gotujemy tak długo aby uzyskać pożądaną konsystencję - ja lubię jabłka w kawałkach więc nie gotowałam zbyt długo - najwyżej 10 minut. Zmielone płatki i cukier ugniatamy z kawałkami masła do momentu powstania w miarę zbitej kulki. Teraz jabłuszka wyrzucamy do żaroodpornego naczynia a na jabłuszka kruszymy wyrobione ciasto. Pieczemy na 180* przez 45 minut.
Składniki
Naczynie 24x15cm
4 porcje


Około pół kilograma jabłek
Garść rodzynek
Mała łyżeczka cynamonu
85g płatków owsianych zmielonych na mąkę
45g masła
40g cukru brązowego, trzcinowego zmielonego na mąkę





Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki - ja kroiłam na pół a potem w plasterki. Dno garnczka wypełniamy wodą i wrzucamy pokrojone jabłuszka, dodajemy rodzynki i cynamon. Zakrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Już po kilku minutach jabłka zaczną się rozpadać. Mieszamy i gotujemy tak długo aby uzyskać pożądaną konsystencję - ja lubię jabłka w kawałkach więc nie gotowałam zbyt długo - najwyżej 10 minut. Zmielone płatki i cukier ugniatamy z kawałkami masła do momentu powstania w miarę zbitej kulki. Teraz jabłuszka wyrzucamy do żaroodpornego naczynia a na jabłuszka kruszymy wyrobione ciasto. Pieczemy na 180* przez 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation