Kuchnia

Dla podniebienia

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki:

450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
4 jajka rozmiar L
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
300 g serka kremowego (np. Almette chrzanowy)
ok. 140 g wędzonego łososia w plastrach





1. Szpinak rozmrażam na głębokiej patelni. Duszę na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego odparuje. Dodaję sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiam do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.

2. Powstałą masę wylewam na dużą blachę z piekarnika (36 cm na 44 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjmuję z pieca i pozostawiam do ostudzenia.

3. Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation