Kuchnia

Przepisy

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I MAKARONEM.
Składniki na 6 porcji:

6 gniazd nitek makaronu Lubella nr 49
olej do podsmażania (najlepiej kokosowy ale można użyć innego)
podwójna pierś z kurczaka - około 65 dag
30 dag dużych pieczarek
1 czerwona papryka słodka
płaska łyżka kurkumy
ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru około 2 cm (trzemy i dodajemy tyle ile uważamy za koniecznie, łatwo przesadzić bo świeży imbir jest dość pikantny)
pieprz cayenne, pieprz ziołowy, sól wg uznania
300 ml mleka kokosowego
sok wyciśnięty z połowy limonki
2 litry wody
po kilka gałązek natki lubczyku, selera, pietruszki oraz jeden liść laurowy
Wykonanie:

Makaron ugotować al dente.

W garnku na zupę zagotować dwa litry wody, dodać natki oraz liść laurowy. Gotować na małej mocy palnika.

Jednocześnie na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego najpierw posiekaną paprykę, kolejno pokroić na paseczki pieczarki i je dodać. Następnie na tłuszcz wrzucić mięso pokrojone w kostkę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą oraz pieprzem.

Kiedy mięso straci różowy kolor podsmażone składniki przekładamy do wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem cayenne, imbirem, kurkumą. Gotujemy 5 minut.

Wyłączamy palnik i dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki. Mieszamy. Gotową zupę podajemy z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation