Kuchnia

serniki na zimno

Sernik kokosowo-imbirowy, bez pieczenia. - Ciasta i ciasteczka - Przepisy w 15 30 60 Minut - bloog.pl

Składniki:
Na spód:
-200g mlecznej czekolady
-50g niesolonego masła
-80g pokruszonych herbatników
Na masę serową:
-500g naturalnego twarogu z wiaderka
-150ml mleczka kokosowego
-1 i 1/2 szkl cukru pudru
-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z imbiru
-1 i 1/2 szkl wiórek kokosowych
-400ml śmietany kremówki 30%
-7 płaskich łyżeczek żelatyny
-1/4 szkl ciepłego mleka
Ponadto:
-Wiórki kokosowe na wierzch ciasta
Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy
w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do roztopionej czekolady
dodajemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy i
wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Do miksera
wkładamy twaróg, dodajemy mleczko i wiórki kokosowe,
sok imbirowy i cukier puder dokładnie miksujemy. Żelatynę
rozpuszczamy dokładnie w ciepłym mleku i dodajemy ją
do masy serowej całość jeszcze przez chwilę miksujemy.
Zdejmujemy miskę z miksera i dodajemy do masy prędzej
ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy całość łyżką, gotową
masę przekładamy na spód czekoladowy z herbatnikami
i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta wiórkami
kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation