Kuchnia

Pączki, oponki

Pączki tradycyjne

Składniki :
na około 8 szt.

25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru wanilinowego
275 g mąki
1 łyżeczka soli
35 g masła
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Przygotować rozczyn.
Rozkruszyć drożdże i rozetrzeć z łyżeczką cukru.
Dodać 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.

Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
W oddzielnej misce przesiać mąke i wymieszać z solą.
Dodać rozczyn i resztę mleka.
Wymieszać i dodać utarte z cukrem jajka.
Jeżeli wyrabiamy ręcznie zajmie to conajmniej 15 min.
Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać jeszcze 5 min.
Ciasto pozostawić w misce , przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta odkrajać niewielkie porcje( można wykrajać krążki szklanką) , nadziewać marmolada i formować pączki.
Ułożyć je na oprószonym mąką blacie i ponownie pozostawić do wyrastania.
Smażyć w głębokim tłuszczu (temp 180stC) , z obu stron .
Jeszcze ciepłe polukrować lub posypać cukrem pudrem !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation